close

Druk op Enter om te zoeken

nov. 30.

CoronaCheck Zuil

Al bijna twee jaar waait het Corona virus door de wereld. De maatregelen maken het ondernemen voor veel branches bijna onmogelijk. De regering eist tijdrovende en niet-gastvriendelijke Corona toegangscontroles.

Al bijna twee jaar waait het Corona virus door de wereld. De maatregelen maken het ondernemen voor veel branches bijna onmogelijk. De regering eist tijdrovende en niet-gastvriendelijke Corona toegangscontroles. Hierdoor worden sommige ondernemers gedwongen om te stoppen of kunnen gewoonweg niet aan deze regels voldoen. Samen zitten we flink in de ellende. Wij hebben geprobeerd vanuit ons expertisegebied deze vereiste processen te optimaliseren of te digitaliseren. De maatregelen zijn niet leuk, maar nu ze er toch zijn  kunnen we deze beter zo efficiënt mogelijk maken. Uit een interne discussie kwam het volgende. 

 

De QR code wordt voor steeds meer branches verplicht. Voor het bezoeken van publieke plaatsen in de sectoren zoals sport, horeca, kunst, cultuur en evenementen is een corona toegangsbewijs verplicht. Voorbeelden hiervan zijn een bioscoop, een winkel, een hotel of een sportschool. 

 

Bij het checken van de QR/codes kunnen ondernemers tegen veel dingen aanlopen. Personeel datin discussie moet gaan met klanten over het beleid,  de vele contactmomenten met de klant,t moeten inzetten van extra personeel, etc. De check is een enorme financiële aderlating voor een ondernemer en op het gebied van gastvrijheid moeten zij enorm inleveren. Reden genoeg om met een aantal ontwikkelaars aan de slag te gaan. Kan de digitale receptie deze taak overnemen? Dat namen we als uitgangspunt. 

 

Het bestaande proces is eenvoudig. Het scannen van Corona QR code en een validatie. 

 

Wat is de huidige problematiek in de verschillende branches waarvoor jullie een oplossing hebben bedacht?

Hierbij een aantal quotes uit de media om de begrijpelijke emotie te voelen:


Dit is een stap achteruit, in plaats van vooruit” 

Marco Bunk, KHN Rotterdam

 

“ We creëren zo wel een veiligere werkplek en een veiligere plek voor onze gasten” 

Marinus Rien Bonhof , Eigenaar restaurant Fuiks


Corona dwingt eerste grote café in Arnhem om voor altijd de deuren te sluiten: ‘Dit gaat me aan het hart’


Fred van de Peppel. 

Wat is de huidige situatie die moet worden geautomatiseerd?

De huidige Corona QR code controle is een geautomatiseerd systeem dat wordt gebruikt op verschillende locaties en openbare ruimtes. Het systeem dient te controleren of hun bezoekers een geldig Corona-certificaat hebben.

 

Wat waren de uitdagingen?

Het kunnen scannen van de QR code heeft even geduurd. Er zijn meerdere fabrikanten van QR code scanners, maar in dit geval hebben we de Newland gebruikt. Dat was even tobben en heeft even geduurd. De internationale was vrij snel geregeld, maar de Nederlandse versie heeft een stevige encryptie. Uiteindelijk is het gelukt om de Nederlandse QR code te decoderen. De test was gelukt en we konden aan de slag met de SDD.

 

Wat hebben jullie in de SDD (Software Design Document) vastgelegd?

We hebben de verschillende persona beschreven en een aantal scenario’s. Een aantal karaktereigenschappen van verschillende mensen die de controle op corona toegang kunnen verstoren. Door naar de vertaling van de oplossing, waarbij we rekening houden met een aantal omstandigheden. De oplossing moet simpel zijn.

 

Hoe kom je tot een hardware selectie?

Een goede partner in het bouwen van kiosks -zeker van deze corona informatiezuilen op maat -  moet betrouwbaar en ervaren zijn. Diz uit zoetermeer heeft de hardware ter beschikking gesteld en de opbouw van deze Corona informatiezuil graag op zich nemen. De hardware is nauwkeurig geselecteerd op betrouwbaarheid en stabiliteit.

 

Met welke oplossing voor het scannen van Corona QR code controles zijn jullie uiteindelijk gekomen?

Het is de bedoeling dat we het simpel houden, omdat de controle van de Corona toegangsbewijzen snel en efficiënt moet verlopen. De Corona zuil moet zichtbaar zijn en niet kunnen worden omzeild. Het scant snel de QR-code en vraagt ter verificatie de geboortedatum. Diz heeft lichten geïnstalleerd die worden aangestuurd vanuit de software. De status rood, groen en wit geven aan of iemand wel of geen toegang heeft.. De scherm instructies in de vorm van een animatie zorgen voor ondersteuning en snelheid.

 

Kan de functionaliteit ook worden toegevoegd aan digitale receptie software?

Ja, dat kan zeker. In zo’n geval kan je de Corona informatiezuil nog meer functionaliteiten geven, zoals bezoekersregistratie en plattegronden. We hebben de QR code scan software ook als een add on gebouwd. Daardoor is deze eenvoudig aan de digitale receptie software toe te voegen.

 

Wat zien jullie als mogelijk doorontwikkeling?

De kans is groot dat Europa een centrale database gaat aanleggen van valse Corona QR codes zodat de scanner van de informatiezuil ook deze eruit haalt. De extra controle door ook de ID kaart uit te lezen. We zien dus in de validatie nog wel een ontwikkeling komen. De software van de Corona zuil is flexibel genoeg om op deze ontwikkelingen te anticiperen.

 

Kan je ook koppelen met andere software zoals een toegangscontrole systeem?

In de meeste gevallen is er prima te koppelen en te integreren met andere software partijen. Het vereist een inventarisatie want het komt wel eens voor dat de software van de andere partij zo verouderd is dat een koppeling erg moeilijk zal zijn. 

 

Als de Corona QR code controles overbodig zijn is dan de Corona zuil nutteloos?

Zeker niet want dan zijn er nog vele taken die je de informatiezuil zou kunnen geven, afhankelijk van de branche. We voorzien dit dan met onze digital signage oplossing (ook wel Narrowcasting genoemd). Hiermee kan je via een beheersysteem informatie naar de zuil sturen in de vorm van een afbeelding of een video. Deze informatie kan je  afwisselen door relevante informatie zoals nieuws, weer, mededelingen of meer. Als je een interactieve versie wil waarbij klanten informatie kunnen opvragen kunnen we deze voorzien van onze digitale receptie software. Mocht dat helemaal niet interessant zijn dan kunnen we voor de informatiezuil software op maat ontwikkelen.

 

Links & artikelen (Bron):

https://www.gelderlander.nl/arnhem/corona-dwingt-eerste-grote-cafe-in-arnhem-om-voor-altijd-de-deuren-te-sluiten-dit-gaat-me-aan-het-hart~af3da844/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

www.digitalereceptie.app

www.diz.nl

Dennis Groeneveld

Laatste bericht: CoronaCheck Zuil

Deel dit artikel

CoronaCheck Zuil

close