Druk op Enter om te zoeken

04
apr. 13.

Thuiszorg-app, een jongensdroom voor de thuiszorg

Homecare-app , van zorg naar ontzorgen

Colin de Melker is midden dertig en dwarslaesiepatiënt. Door zijn aandoening heeft hij drie keer per dag zorg nodig. Hij huurt zelf zijn zorg in en moet daardoor ook veel documentatie regelen. Zijn zorgteam heeft naast de patiëntenzorg ook veel administratieve taken en te maken met een zorgvuldige overdracht. Tot voor kort  gebeurde dit nog op de ouderwetse manier: op papier. Het registreren van alle gegevens kostte tijd en was bovendien foutgevoelig. Dit ging ten koste van zorgmomenten. Kan dit niet veel slimmer, dacht Colin. Zo kwam hij op het idee voor de Thuiszorg- app; een app om zorgverleners en de zorgvragers te verbinden, betrouwbaarheid van informatie te verhogen en de interne communicatie van het verzorg team te optimaliseren.

Colin heeft een achtergrond in projectmanagement. Hij weet goed wat hij wil en ook wat zijn zorgteam nodig heeft. Hoewel hij veel interesse heeft in digitale zorg, programmeren en robotisering, heeft hij een partner in crime nodig om zijn idee daadwerkelijk tot leven te wekken. Via FFWD komt hij in contact met Maarten Simons. Maarten is UX/UI-designer, studeert Communicatie & Multimedia Design en is op zoek naar een stageproject om aan te werken. Daarbij vecht Maarten al vijftien jaar tegen kanker. Hij kent de zorg goed en heeft een breed inzicht in (onderliggende) problemen waar patiënten in het dagelijks leven tegenaan lopen. De twee hebben meteen een klik. 

Samen werken ze het concept uit tot een softwareproduct. Ze doen uitvoerig onderzoek en testen veelvuldig de functionaliteiten en krijgen daarbij ook ondersteuning van twee ontwikkelaars van FFWD. De app wordt zo steeds verder geoptimaliseerd. Colin en Maarten geloven hun ogen niet als de Thuiszorg -app ook daadwerkelijk het levenslicht ziet. Inmiddels hebben Colin en zijn zorgteam de app met veel enthousiasme in gebruik. En hij werkt uitstekend.

Wat maakt de app zo goed? Het boeken van tijdwinst en verhogen van zorgkwaliteit is door de app binnen handbereik. De Thuiszorg -app maakt handmatig noteren overbodig, beperkt documentatiefouten tot een minimum en levert voor zowel de zorgvrager als de zorgaanbieder onderaan de streep tijd en patiëntaandacht op. Colin heeft bijvoorbeeld toegang tot een overzicht waarbij hij zijn verzorging en zorgmomenten tot in detail kan volgen. Dat geeft hem een bepaalde mate van rust en controle, want zo kan hij zien of alle essentiële data klopt. De verplegers kunnen met de app per zorgmoment bijvoorbeeld het type medicatie en de hoeveelheid invoeren die tijdens de zorgmomenten toegediend worden. Zij hebben ook de mogelijkheid om notities toe te voegen en vitale functies te noteren. Nadat alle belangrijke aspecten zijn ingevoerd worden deze opgeslagen. De historie van een patiënt blijft goed inzichtelijk en ook administratie achteraf is overbodig. Hierdoor verloopt overdracht veel vloeiender. De volgende ‘shift’ leest zich op een moment naar keuze eenvoudig in om zich voor te bereiden. 

We zijn nu twee jaar verder. De app is inmiddels volop naar ieders tevredenheid in gebruik. De technische ontwikkelingen hebben niet stilgestaan. En Maarten en Colin gelukkig ook niet. Maarten is terug bij FFWD voor zijn afstudeerstage. Na acht jaar hoopt hij zijn studie af te ronden, een waanzinnige mijlpaal. Maartens levenslust is grenzeloos. Met kanker weet je niet hoe de dag van morgen eruit ziet, dus wil hij ook alles uit de app halen wat erin zit.  Vanuit de groeiende behoefte aan digitale thuiszorg, deelt hij de ambitie met Colin om de Thuiszorg-app door te ontwikkelen. Bij FFWD hebben zij deze kans. Maarten kan op zijn eigen tempo  afstuderen. Het lijntje met Colin en het development team is kort. Samen schakelen ze met het ontwikkelteam van FFWD in Servië om de app te optimaliseren. De thuiszorg heeft eindelijk  een app die voor meer patiënten en (thuis)zorgorganisaties een rol van betekenis kan spelen. 


Thuiszorg  verder brengen?
Colin, Maarten en FFWD staan open voor iedereen die de app zelf wil gaan gebruiken of een goede bijdrage of investering kan leveren om de Thuiszorg  nog verder te brengen. Heb je ideeën en wil je daar eens over doorpraten? Join the board.

Dennis Groeneveld