Druk op Enter om te zoeken

portfolio spie min

Hoe SPIE Nederland de betrokkenheid van de werknemers verhoogde met een bedrijfsapp

 

‘’SPIE Nederland versterkte zijn interne communicatie met meer dan alleen een functionele bedrijfsapp.’’

SPIE Nederland

SPIE Nederland is een dochteronderneming van de SPIE Groep, dé onafhankelijke Europese leider in multitechnische dienstverlening op de gebieden van energie en communicatie. SPIE Nederland begeleidt haar klanten in het ontwerp, de uitvoering, de exploitatie en het onderhoud van netwerksystemen en energie-, infrastructurele-, industriële- en gebouwinstallaties. SPIE Nederland behoort tot de top 3 van technische dienstverleners in Nederland.

Met meer dan 46.500 medewerkers en een sterke lokale aanwezigheid, genereert de SPIE Groep een omzet van €6,9 miljard en een EBITA van €416 miljoen in 2019.  - SPIE Nederland

 

De uitdaging

Met meer dan 2.600 medewerkers in Nederland is sterke interne communicatie voor SPIE extra belangrijk. Meegroeien betekende voor SPIE Nederland in dit geval dan zeker ook: Profiteren van nieuwe en innovatieve technologie. Een smartphone is anders dan een desktop of laptop. Snel, effectief en altijd bij de hand. Meer interactie met de werknemers via een bedrijfsapp op grote schaal was daarom de uitdaging. Wij begonnen met het ontwikkelen van een app op maat. 

 

Tijdens het ontwikkelen van de app waren er de volgende uitdagingen waar de app aan moest voldoen: 

  • Nieuws Update: Voorheen stuurde SPIE Nederland een magazine naar alle medewerkers . Kortom, veel werk, veel drukwerkkosten en niet duurzaam. De vraag was daarom groot om een nieuwsupdate te kunnen versturen naar de medewerkers. 
  • Veiligheid: Data verwerken en veiligheidssysteem, melden van onveilige situaties. Er was een hoge focus om de veiligheid te verbeteren. Dit werd verbeterd door bepaalde dingen in de app te verwerken. Zo werd er een speciale checklist ontwikkeld om medewerkers te wijzen op de veiligheid. 
  • Intern op het netwerk behouden: De behoefte om de nieuwe app op het interne netwerk van SPIE Nederland te houden was groot. Een nauwe samenwerking  met SPIE Nederland was nodig om dat te realiseren.

De app werd ontwikkeld met oog op een gebruiksvriendelijk beheersysteem en een gebruiksvriendelijke interface. Ook hier kwamen veel uitdagingen bij kijken zoals: 

  • Het maken van de app met alle wensen en eisen; een persoonlijk profiel van medewerkers en een gebruiksvriendelijk beheersysteem. 
  • Het tonen van nieuws op een logische manier en het verbeteren van interne communicatie.
  • Een adresboek met alle locatie en een smoelenboek van medewerkers van spie. Snelle manier om iemand te vinden binnen het bedrijf. 
  • Bedrijfspromotie met alle informatie zoals de waarden, missie, bedrijfsvideo’s, interne vacatures en overige bedrijfsinformatie in één overzicht.  

Het proces

Samen met de communicatieafdeling van SPIE Nederland hebben we gekeken waar de app aan moet voldoen. De app moet de interne communicatie verbeteren en dus flexibel en schaalbaar zijn. Met een luisterend oor naar de specificaties en wensen, gingen wij aan de slag met wireframes en het design. De volgende stap was het ontwerpen van een prototype. Na een succesvolle pitch waarbij SPIE Nederland akkoord ging met het prototype, begonnen wij aan de ontwikkeling van de app. 

Met trots introduceerde wij de IN SPIE app. De nieuwste digitale tool voor alle medewerkers van SPIE Nederland. De app is beschikbaar op de drie grote mobiele platformen: Android, iOS & Windows Mobile (versie 8 & 10). Het was belangrijk om de IN SPIE app ook te laten werken op Windows Mobile. Deze uitdaging is ontstaan vanwege de Windows phones die SPIE Nederland verstrekt aan haar personeel. Daarnaast hebben wij ervoor gezorgd dat de app voldoet aan de alle eisen op het gebied van gebruiksvriendelijkheid, privacy en veiligheid. 

De app is ontwikkeld in react-native & win.js en werkt hetzelfde als elke andere app die is ontwikkeld met native code, omdat het native draait op de drie mobiele platformen. Bovendien hebben wij door gebruik te maken van het react-native framework, geavanceerde gebruikersinterfaces kunnen implementeren en voldoet het volledig aan de specificaties van onze klant.  

De app is niet alleen bedoeld om functioneel te zijn, maar is ook ontworpen om te voldoen aan de hoogste normen op het gebied van veiligheid. Zo staat de app in verbinding met de Active Directory van SPIE, waar alle gegevens veilig beheerd en opgeslagen worden. Wij konden eenvoudig een server toevoegen op basis van onze bewezen technologie. Alles is feilloos geïntegreerd en de gebruikers kunnen hun bestaande gebruiksgegevens gebruiken om in te loggen op de app. 

De IN SPIE app stelt de medewerkers in staat om hun uren te registreren, zich ziek te melden, een focus melding te maken, het laatste nieuws lezen, (persoonlijke) meldingen te ontvangen en de contactgegevens van collega’s en andere vestigingen te vinden. Ook is de bedrijfsfilm via de app af te spelen en is alle actuele  informatie over het werk dat SPIE doet te lezen. Om mee te groeien met het bedrijf zijn de mogelijkheden altijd uitbreidbaar. 

 

Het resulaat

Wij houden van het maken van slimme en creatieve software oplossingen voor de complexe zakelijke markt. SPIE gaf ons de kans om dit te laten zien door een mobiele communicatie-app voor hun bedrijf te laten ontwikkelen. De app werd gelanceerd voor de jaarlijkse roadshow waarbij de campagne langs vele vestigingen van PIE gaat voor een jaarlijkse update. Dit was een enorm succes wat resulteerde in meer dan 1.000 downloads van de app binnen een week na de lancering.

Door hun werknemers bruikbare informatie aan te bieden op het gebied van veiligheid, HR, verkoop en communicatie, is onze app snel uitgegroeid tot het belangrijkste hulpmiddel voor de interne communicatie! Onze klant kan zijn berichten delen met het gehele bedrijf via nieuws, pushmeldingen, polls, veiligheidsmeldingen, algemene berichten, feedback en meer.

IN SPIE app is een multifunctioneel platform en bespaart SPIE Nederland vooral tijd en onnodige kosten. Maar bovenal, heeft het gezorgd voor een hogere tevredenheid onder de werknemers. Onze samenwerking met SPIE was een enorm succes: 

‘’ SPIE Nederland vindt het erg belangrijk om te investeren in goede communicatie tussen het bedrijf en de medewerkers. Onze doelen waren om medewerkers meer te betrekken bij wat er binnen ons bedrijf gebeurt, om het ambassadeurschap van onze medewerkers te versterken en om bepaalde acties, zoals het melden van een onveilige situatie, te digitaliseren en te vereenvoudigen. Om onze doelen te bereiken hadden we een nieuwe interne communicatie tool nodig die de ‘Digitale transformatie’ van ons moederbedrijf de SPIE Group ondersteunde. Het bouwen van een app was onze oplossing. In zeer korte tijd heeft Future Forward de IN SPIE-app gemaakt: binnen het tijdsbestek dat we hadden besproken en boven verwachting waren als het ging om lay-out en service.’’  - Bianca Bernard Communicatie manager SPIE Nederland.

IN SPIE APP

App laten maken of op zoek naar een bedrijfsapp op maat? - Wij helpen je graag! -

Een interne app voor jouw bedrijf stroomlijnt processen, verhoogt de productiviteit, vergroot de flexibiliteit en zorgt voor meer veiligheid op de werkvloer. Al deze voordelen maken uw organisatie competitiever, houdt het personeel tevreden en helpen je de concurrentie voor te blijven. Laat uw bedrijfsapp maken door onze specialisten. Voor meer informatie neem contact met ons op of bezoek de InCompany website.